Yeni yıl ve yeni kararlar… 2024’te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

Pek çok insan her yeni yıla girerken kendine yeni hedefler koyarak motive oluyor. Daha başarılı olmak, yeni bir iş sahibi olmak, zayıflamak, spora başlamak…

Tüm bu yeni kararları almak güzel olsa da uygulamada zorluklar yaşanabilir. ABD’den ünlü bir uzman da 2024’te daha sağlıklı bir yaşamı hedefleyenler için bazı tüyolar paylaştı.

Kaliforniya’daki Cedars-Sinai Kilo Yönetimi ve Metabolik Sağlık Merkezi’nde obezite tıbbı direktörü Dr. Amanda Velazquez, “Yeni yılın bir yansıma ve istek zamanı olması her zaman harikadır, ancak kararlar – özellikle de sağlıkla ve kilo vermeyle ilgili olanlar – yaygın olsa da, araştırmalar yıl içerisinde bunları sürdürmenin zor olabileceğini gösteriyor” diyerek yıl içerisinde hedeflerden sapmalar olabileceğine dikkat çekiyor.

Doktor Velazquez de 2024 sağlıklı yaşam kararlarınızda gerçekten nasıl başarılı olacağınıza dair dört ipucunu şu şekilde sıralıyor…

İHTİYACA GÖRE ULAŞILABİLİR HEDEFLER BELİRLEYİN

Velazquez, “Kendimize gerçekleşmeyen hedefleri sık sık koyarsak, bu cesaret kırıcı olabilir” diyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Küçük adımlarla başlayın ve yavaş yavaş inşa edin. Örneğin, bir egzersiz rutinine başlamayı planlıyorsanız, haftada birkaç kez günde 30 dakika olacak şekilde yürüyüşe çıkmayı düşünün. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin haftada 150 dakikalık orta düzeyde fiziksel aktivite önerisine ulaşana kadar bunu artırın.”

“HAYIR” DEMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Sağlıklı yaşam isteğinde, hele ki kilo verme sürecinde çevremizdekilere uyum sağlamak zorunda hissedebiliyoruz. Velazquez de bu duruma dikakt çekiyor ve aslında “hayır” diyebilmenin hedeflerimiz için önemli olduğunu belirtiyor:

“Arkadaşlarınızla ya da ailenizle bir geceliğine yemeğe çıktınız, hedeflerinizle uyuşmayan yiyecek ve alışkanlıklara hayır demeniz sorun değil. Hedeflerinizle uyumlu alternatif sağlıklı bir aktivite önermeyi düşünün.”

BİR DESTEK SİSTEMİ EDİNİN

Hedeflere ulaşmanın kolay olmadığını bu yolda zaman zaman motivasyonumuzun düşebileceğini unutmayalım. Bu noktada da Velazquez, destekleyici bir sistem öneriyor:

“Hayat, bazen yol göstericilere ihtiyaç duyduğunuz zorlu engeller çıkarabilir. Hastalarımın bir takım olduğumuzu anlamasını sağladım. Hedeflerinizi takip ederken sorumluluk almanıza yardımcı olacak birini bulmayı düşünün. Ulusal Sağlık Enstitüleri, daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için sosyal ilişkilerin gücünden yararlanabileceğinizi öne sürüyor.

Karşılaştığınız zorlukları tartışacak bir arkadaşınızın, aile üyenizin, sevgilinizin veya meslektaşınızın olması cesaret verici olabilir ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.”

POZİTİF KALIN

Olumsuzluklara odaklanmak muhtemelen motivasyonunuzu düşürecektir bu yüzden Velazquez, olumlu düşüncelerin hedeflere ulaşmada ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor:

“İnsanlar her şeyi ya hep ya hiç şeklinde düşünmeyi sever. Ve 1-2 sorundan sonra hedeflerinden vazgeçerler. Oysa devam etmek ve daha sağlıklı seçimler yapmak en iyisi. Yeteneklerinize inanın ve yaşam tarzınızdaki değişikliklerin sağlığınız üzerindeki etkisini sürekli olarak kendinize hatırlatın.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir