Bilim İnsanları Dünyanın ‘En İncesi’ni Yaptı
1 min read

Bilim İnsanları Dünyanın ‘En İncesi’ni Yaptı

Bilim insanları, kuantum fiziğinin gücünü kullanarak sadece üç atom kalınlığında, şimdiye kadar yapılmış en ince merceği geliştirdiler. Bu devrim niteliğindeki buluş, fiber optik iletişimden artırılmış gerçeklik gözlüklerine kadar birçok alanda çığır açma potansiyeline sahip.

Amsterdam Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacıların imzasını taşıyan bu mercek, minyatür elektronik sistemlerin geliştirilmesine de katkıda bulunacak.

NASIL ÇALIŞIYOR?

TRT Haber’de yer alan habere göre geleneksel mercekler, ışığı bükmek için eğimli yüzeyler kullanırken, bu yeni mercek “Fresnel mercek” veya “bölge levha mercek” olarak bilinen bir teknolojiyi kullanıyor. Bu yöntemde, ışığı odaklamak için bir dizi oluklu kenar kullanılıyor.

Araştırmacılar, tungsten disülfid (WS2) adı verilen bir malzemeden ince bir tabaka oyup halkalar yaratarak bu teknolojiyi geliştirdiler. WS2 ışığı emdiğinde, elektronlar belirli bir şekilde hareket ederek “eksiton” adı verilen bir yapı oluşturuyor. Eksitonlar ise belirli dalga boylarındaki ışığı daha iyi odaklamaya yardımcı oluyor.

GELECEĞE DAİR NELER BEKLENİYOR?

Araştırmacılar, eksitonların davranışını daha iyi anlamak ve merceği daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Gelecekte, bu tür merceklerin diğer malzemelere uygulanabilecek optik kaplamalar ve elektriksel yük varyasyonlarıyla daha da iyileştirilebileceği öngörülüyor.

Bu buluş, Nano Letters dergisinde yayınlandı ve bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Kuantum fiziğinin sunduğu imkanlar sayesinde, bundan sonra çok daha ince ve güçlü mercekler üretmek mümkün hale gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir